Tapahtumat


Eilen pidettiin Tampereen Hacklabilla ensimmäinen Ohjelmoinnin SuperPerusteet-kurssi. Kurssilla opeteltiin c-ohjelmoinnin perusasiat. Kurssin opeilla esimerkiksi Arduino-esimerkkien pitäisi aueta aloittelijalle paljon helpommin ja ohjelmoinnin omatoiminen opiskelu helpompaa. Samalla kokeiltiin alakerran käyttöä auditoriona. Pajalla on nyt asennettu videotykki paikallaan, nosto-ovessa on valkokangas ja istumatilaa tuovat uudet mobiilipöydät- ja tuolit. Hyvin toimi.

Tammikuun lopulla pidettiin kolmas perinteinen Hackerspace Summit Finland. HSF on koko suomen hakkereiden yhteinen talvitapaaminen, johon oli kutsuttu kaikki nykyiset hacklabien jäsenet ja uuden pystyttämisestä haaveilevat. Tapahtuma järjestettiin Tampereella Oldskool ry:n klubitiloissa.

Osallistujia oli jälleen kerran ennätysmäärä, 32 henkeä. Mukana oli hakkereita Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Vaasasta ja Oulusta.

Perjantai-ilta alkoi yhteisruokailulla läheisessä ravintolassa. Tämän jälkeen paikalla olevat labit pitivät yhteenvedot viime vuoden toiminnastaan. Loppuilta meni yleisessä seurustelussa ja saunoessa. Moni vielä viimeisteli robottiaan seuraavan illan viivanseurantakilpailuun.

Lauantai aloitettiin keskustassa Tampereen Hacklabin esittelyllä. Pajalla on viime vuoden aikana sisustettu ahkerasti joten paljon uutta näytettävää riitti. Hakkeripiireissä on täysin sallittua kopioida ideoita joten varsinkin uusien labien perustajille pajaesittelystä oli hyötyä. Lisäksi tehtiin työnäytökset viime syksyn aikana käyttökuntoon saatetuilla plasmaleikkurilla, CNC-jyrsimellä ja laserleikkurilla.

5w:ltä retkue hajaantui keskustan ravintoloihin lounaalle, jonka jälkeen tapasimme Uuden tehtaan tiloissa Global Game Jam-tapahtumassa. GGJ:ssä saimme esittelyn tapahtumasta ja Demolan toiminnasta. Tämän jälkeen olikin aika siirtyä takaisin Oldskoolille.

Seuraavaksi ohjelmassa oli "Coolest badge"-äänestys. Tapahtumaan tulijat olivat rakentaneet toinen toistaan hienommat nimikyltit, ja paras palkittiin äänestyksellä. Voiton vei tampereen Arno Munukka teräslevystä plasmaleikatulla kyltillään. Teknisesti övereimmän kyltin teki Petri Mantereen tekemä, jossa Arduinon LCD-näytölle piirtämänä pyöri nimen lisäksi 3D-avaruusalus.

Seuraavan ohjelmassa oli muutama esitelmä. High end-audiolaitteita työkseen suunnitteleva Juha Kuusama kertoi audiotekniikkaan liittyvistä myyteistä ja kertoi monia yllättäviäkin totuuksia äänentoiston maailmasta. Seuraavaksi Eero af Heurlin esitteli Ruuvitracker-projektin joka on harrastajien kehittämä GPS-seurantalaite ohjelmistoineen. Lopuksi tietoturvakonsultti Taneli Kaivola kertoi RFID/NFC-korttien tietoturvaongelmista ja demosi tavallisen avainlätkän kopiointia vapaasti ostettavissa olevilla laitteilla.

 

Illan odotetuin kilpailu oli viivanseuraajarobottikilpailu. Robotteja oli kisassa kokonaiset 12 kappaletta, ja niille jaettiin pisteet kierrosajan ja yleisön antamien tyylipisteiden yhdistelmänä. Voiton vei tampereen Petri Mantere selvästi nopeimmalla robotillaan joka oli myös taitavasti rakennettu. Voittajarobotin älynä oli multikopterin ohjaukseen tarkoitettu Arduino-yhteensopiva kortti jonka gyroskooppia käytettiin ajon vakautuksessa. Hopea- ja pronssisijoille pääsi Arno Munukka persoonallisen näköisillä ja taitavasti rakennetuilla roboteillaan. Erikoisin (ja suurin) oli Esko Oramaan 8-jalkainen kävelijärobotti, joka tosin ei onnistunut ajamaan yhtään kierrosta ohjelmisto-ongelmien vuoksi.

Viivanseuraajakisan lopuksi päätettiin pitää ylimääräisenä ohjelmanumerona "viivanseuraajarobosota" jossa kaikki robotit laskettiin radalle yhtäaikaa ottamaan mittaa toisistaan. Tämä oli melkoisen hupaisaa katseltavaa.

Loppuilta menikin vapaan seurustelun, syömisen ja saunomisen merkeissä pikkutunneille asti.

Sunnuntaina ei enää ollut järjestettyä ohjelmaa, vaan väsyneet hakkerit siirtyivät omaan tahtiinsa koteihinsa odottamaan seuraavaa HSF:ää tai mahdollisesti kesällä järjestettävää uutta tapaamista. HSF oli jälleen kerran menestys ja se poiki paljon uusia ideoita kävijoilleen. Hacklabien yhteinen infosivu, hacklab.fi, saatiin tapahtuman aikaan pystyyn ja sieltä löytyy linkit eri kaupunkien labien sivuille.Vaasalaisten koostevideo tapahtumasta

Toveri Ville Valkonen (weezelding) järjestää tänä torstaina 6.2 klo 18.00 alkaen pajalla pienimuotoisen tmux -ikkunamanagerikoulutuksen. Tervetuloa paikalle.


tmux on ikkunamanageri tekstipäätteille screen-ohjelman
tapaan.

Jos screen ei ole tuttu, niin kuvittele desktopia, joka jättää taustalle
työpöydän pyörimään, kun itse kirjaudut ulos (et kirjaudu työpöydältä
ulos, vaan katkaiset yhteyden työpöytään). Palatessasi työpöydälle on
siellä kaikki ennallaan, mikään työpöydältä avattu sovellus ei ole
katkaissut yhteyttä palvelimiin.
Nyt siirrä tämä mielikuva tekstiterminaaliin, jossa olet tähän asti
käyttänyt irciä ja ajanut ssh-istuntoja. Tiesitkö, että terminaalissa
voi olla ikkunamanageri?

Onko tmux pelkkää terminaalia tai screeniä kätevämpi, nopeampi ja
voimallisempi? Tule ottamaan selvää!

Viime viikon torstaina pidettiin ensimmäinen Arduinon perusteet-kurssi. Kurssilla käytiin aivan perusasioita ja testailtiin mm. kehitysympäristön esimerkkiohjelmia hieman muutettuina. Näissä mm. vilkutettiin ledejä, ohjattiin servoja ja mittailtiin lämpötilaa.

Kurssi oli menestys, yläkerran kapasitetti oli koetuksella. Kurssi oli tarkoitettu lähinnä 5w:n jäsenille ja vaikka sitä ei suuremmin mainostettu missään, oli osallistujia 17 henkeä. Kurssi pidettäneen uusiksi vielä ja jatkokurssillekin voisi olla kysyntää.

Kurssilla käytetty diashow löytyy täältä

 

Viime viikon torstaina pidettiin ensimmäinen "Elektroniikan superperusteet"-kurssi. Kurssi oli tarkoitettu lähinnä 5w:n jäsenille. Alkuperäinen mainosteksti meni näin:

"Etkö tajua yhtään mitään elektroniikasta? Tekisi silti mieli päästä
alkuun elektroniikkaprojektien kanssa? EleSP-kurssilla opit sen
verran elektroniikkaa että pystyt puhumaan laitteiden jännitteistä,
virrankulutuksesta ja peruskomponenteista niin, ettet vaikuta
täysin amatööriltä. Lisäksi pääset kokeilemaan kolvin käyttöä
kädestä pitäen jonkin yksinkertaisen harjoitustyön yhteydessä.

Esitietovaatimukset: lukutaito, kerto- ja jakolasku laskimella."

Kurssi sujui hyvin ja osallistujia oli reilu 10 henkeä. Palaute oli positiivista ja uusintakurssista on esitetty jo toiveita ja sellainen pidetään ehkäpä ensi vuoden puolella. Torstaina 14.11 onkin vastaava "Arduinon perusteet"-kurssi jossa uusia elektroniikkataitoja voi käyttää hyväksi. Muitakin kursseja ja teemailtoja on suunnitteilla - niistä tiedotetaan myöhemmin 5w:n jäsenten postituslistalla.

5w:n edustajia vieraili Helsingin Suvilahdessa järjestetyillä ALT partyillä. Kyseessä on siis demopartyt joissa haetaan hieman erikoisempia ja vuosittain vaihtelevia teemoja. Tänä vuonna teemana oli sairaala. Varsinaista hakkeriständiä ei tänä vuonna ollut koska Wärk:Festit olivat juuri pari viikkoa sitten ja tapahtuma oli muutenkin vähän vapaamuotoisempi.

 

Wildcompo-sarjassa (vapaa video- tai livemuodossa oleva esitys) menestyi 5w:n Arnon rakentama ferrofluidiin ja säädeltäviin sähkömagneetteihin perustuva "Täsmäohjattava ihmerohto / Barbababa-simulaattori" ja pääsi kolmannelle sijalle. Video aiheesta:

AMURSK the grillin ja Arnon sisältävä valokuva voitti partyphoto-sarjan (partyillä otettu valokuva). Kuvan otti tosin Helsinkiläinen T-101:

ftp://ftp.scene.org/pub/parties/2013/altparty13/partyphoto/baby_transport_allowed_at_altparty.jpg

 

Cos:n pikaisesti koodaama QML-intro menestyi huonommin (9. sija democompossa) mutta täytti tavoitteensa tienaamalla tekijätiimilleen saunapassit.

 

Kaikki kisaentryt ja tulokset kertova results.txt löytyy sivulta:

https://www.scene.org/newfiles.php?dayint=7&dir=/parties/2013/altparty13/

 

Onnea voittajille ja kiitos hauskoista partyistä! Ensi vuonna uudestaan.

Tampereelta ollaan tänäkin vuonna osallistumassa WÄRK:festeille. Tapahtumassa on esillä laaja kirjo suomalaista tee-se-itse -kulttuuria. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään 5-6.10 Ääniwallilla Helsingissä. Lisätietoja: http://www.warkfest.org/

Ständillämme pääse kokeilemaan lasersokkeloa ja ihastelemaan jäsentemme luomuksia. Tervetuloa!