Tapahtumat


Torstaina 19.3. kävi hacklabilla joukko kiinnostuneita tutustujia Tampereen Nörttityttöjen facebook-ryhmästä. Tapahtumassa esiteltiin pajan toimintaa ja käytäntöjä, sekä käytiin keskustelua kaikenlaisista mahdollisuuksista joita hacklabit tarjoavat jäsenistölleen.

Ensituntumaa laitteistoon haettiin 3D tulostimella, jolla saatiin heti käteen palikoita hypisteltäväksi. Lisäksi brainstormattiin ja pohjamaalattiin yksi projektikin alkuun.Tutustumassa olleista noin 30% lähetti heti seuraavana päivänä jäsenhakemuksen, joten tutustumiskäynti voidaan todeta onnistuneeksi.

Tapahtuman missanneet voivat tietysti aina tulla tutustumaan avointen ovien aikaan, joka tiistai 18:00 ->

 

Torstaina pidettiin uusin multikopteri-teemailta. Väkeä oli paikalla jälleen oikein mukavasti. Tampereen RC-lennättäjistä paikalla olivat kopterimaisterit Joner ja Vergo.

Vergo kertoi aluksi multikopterien nykyaikaisesta tekniikasta. Aiheina olivat mm. kopterikäyttöön tarkoitetut FC:t (flight controller) ja nopeudensäätimet.

Joner kertoi sitten FPV-racing-liigasta. Tarkoitus olisi siis aloittaa pirkanmaan alueella FPV (first person view)-lennättäjien kilpailuliiga, jossa lennettäisiin videolinkkiyhteydellä pieniä multikoptereita radalla. Touhun olisi aluksi tarkoitus olla hyvin epävirallista ja hauskanpitoon painottuvaa. Ulkomailla FPV-racingia on jo ehditty harrastaa, ja siitä on seurauksena muutama hieno Youtubevideo. Joner esitti myös esimerkkisetin osista, joista kisakopterin voisi rakentaa. Ainakin 3 Hacklabilaista päätti tilata osat joten ensi kesänä kisataan.

Kirjoitusalustassa on sivu, jossa on Jonerin valitsema osalista ja johon voi lisätä nimensä jos kiinnostui http://kirjoitusalusta.fi/5w-fpv

Virallisen osuuden päätteeksi oli vapaata seurustelua, koptereiden ihmettelyä ja lennätystä.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=OAuXGNLJvco

ja kuvia tapahtumasta:

 

 

 

 

 

 

 

On taas perinteisen multikopteri-teemaillan aika. Se on ensi viikon torstaina, 26.2.2015 klo 18 alkaen Tampereen Hacklabilla. Kaikki useampiroottorisista koptereista kiinnostuneet tervetuloa!

Jos olet rakentanut jotain lentävää, ota mukaan. Ohjelmassa on aluksi jotain esitelmiä videotykillä (uusimmat teknologiat ja FPV-racing-luokka) ja sen jälkeen multikopterikaluston käpälöintiä, vapaata jutustelua ja pienessä parkkihallissa voi hieman lennätellä koptereita. Tapahtumassa voi tavata muita Pirkanmaalaisia multikopteri-harrastajia. Osallistua voi vaikka vielä ei olisi Tampere Hacklabin jäsen.

Eilen pidettiin Tampereen Hacklabilla ensimmäinen Ohjelmoinnin SuperPerusteet-kurssi. Kurssilla opeteltiin c-ohjelmoinnin perusasiat. Kurssin opeilla esimerkiksi Arduino-esimerkkien pitäisi aueta aloittelijalle paljon helpommin ja ohjelmoinnin omatoiminen opiskelu helpompaa. Samalla kokeiltiin alakerran käyttöä auditoriona. Pajalla on nyt asennettu videotykki paikallaan, nosto-ovessa on valkokangas ja istumatilaa tuovat uudet mobiilipöydät- ja tuolit. Hyvin toimi.

Tammikuun lopulla pidettiin kolmas perinteinen Hackerspace Summit Finland. HSF on koko suomen hakkereiden yhteinen talvitapaaminen, johon oli kutsuttu kaikki nykyiset hacklabien jäsenet ja uuden pystyttämisestä haaveilevat. Tapahtuma järjestettiin Tampereella Oldskool ry:n klubitiloissa.

Osallistujia oli jälleen kerran ennätysmäärä, 32 henkeä. Mukana oli hakkereita Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Vaasasta ja Oulusta.

Perjantai-ilta alkoi yhteisruokailulla läheisessä ravintolassa. Tämän jälkeen paikalla olevat labit pitivät yhteenvedot viime vuoden toiminnastaan. Loppuilta meni yleisessä seurustelussa ja saunoessa. Moni vielä viimeisteli robottiaan seuraavan illan viivanseurantakilpailuun.

Lauantai aloitettiin keskustassa Tampereen Hacklabin esittelyllä. Pajalla on viime vuoden aikana sisustettu ahkerasti joten paljon uutta näytettävää riitti. Hakkeripiireissä on täysin sallittua kopioida ideoita joten varsinkin uusien labien perustajille pajaesittelystä oli hyötyä. Lisäksi tehtiin työnäytökset viime syksyn aikana käyttökuntoon saatetuilla plasmaleikkurilla, CNC-jyrsimellä ja laserleikkurilla.

5w:ltä retkue hajaantui keskustan ravintoloihin lounaalle, jonka jälkeen tapasimme Uuden tehtaan tiloissa Global Game Jam-tapahtumassa. GGJ:ssä saimme esittelyn tapahtumasta ja Demolan toiminnasta. Tämän jälkeen olikin aika siirtyä takaisin Oldskoolille.

Seuraavaksi ohjelmassa oli "Coolest badge"-äänestys. Tapahtumaan tulijat olivat rakentaneet toinen toistaan hienommat nimikyltit, ja paras palkittiin äänestyksellä. Voiton vei tampereen Arno Munukka teräslevystä plasmaleikatulla kyltillään. Teknisesti övereimmän kyltin teki Petri Mantereen tekemä, jossa Arduinon LCD-näytölle piirtämänä pyöri nimen lisäksi 3D-avaruusalus.

Seuraavan ohjelmassa oli muutama esitelmä. High end-audiolaitteita työkseen suunnitteleva Juha Kuusama kertoi audiotekniikkaan liittyvistä myyteistä ja kertoi monia yllättäviäkin totuuksia äänentoiston maailmasta. Seuraavaksi Eero af Heurlin esitteli Ruuvitracker-projektin joka on harrastajien kehittämä GPS-seurantalaite ohjelmistoineen. Lopuksi tietoturvakonsultti Taneli Kaivola kertoi RFID/NFC-korttien tietoturvaongelmista ja demosi tavallisen avainlätkän kopiointia vapaasti ostettavissa olevilla laitteilla.

 

Illan odotetuin kilpailu oli viivanseuraajarobottikilpailu. Robotteja oli kisassa kokonaiset 12 kappaletta, ja niille jaettiin pisteet kierrosajan ja yleisön antamien tyylipisteiden yhdistelmänä. Voiton vei tampereen Petri Mantere selvästi nopeimmalla robotillaan joka oli myös taitavasti rakennettu. Voittajarobotin älynä oli multikopterin ohjaukseen tarkoitettu Arduino-yhteensopiva kortti jonka gyroskooppia käytettiin ajon vakautuksessa. Hopea- ja pronssisijoille pääsi Arno Munukka persoonallisen näköisillä ja taitavasti rakennetuilla roboteillaan. Erikoisin (ja suurin) oli Esko Oramaan 8-jalkainen kävelijärobotti, joka tosin ei onnistunut ajamaan yhtään kierrosta ohjelmisto-ongelmien vuoksi.

Viivanseuraajakisan lopuksi päätettiin pitää ylimääräisenä ohjelmanumerona "viivanseuraajarobosota" jossa kaikki robotit laskettiin radalle yhtäaikaa ottamaan mittaa toisistaan. Tämä oli melkoisen hupaisaa katseltavaa.

Loppuilta menikin vapaan seurustelun, syömisen ja saunomisen merkeissä pikkutunneille asti.

Sunnuntaina ei enää ollut järjestettyä ohjelmaa, vaan väsyneet hakkerit siirtyivät omaan tahtiinsa koteihinsa odottamaan seuraavaa HSF:ää tai mahdollisesti kesällä järjestettävää uutta tapaamista. HSF oli jälleen kerran menestys ja se poiki paljon uusia ideoita kävijoilleen. Hacklabien yhteinen infosivu, hacklab.fi, saatiin tapahtuman aikaan pystyyn ja sieltä löytyy linkit eri kaupunkien labien sivuille.Vaasalaisten koostevideo tapahtumasta

Toveri Ville Valkonen (weezelding) järjestää tänä torstaina 6.2 klo 18.00 alkaen pajalla pienimuotoisen tmux -ikkunamanagerikoulutuksen. Tervetuloa paikalle.


tmux on ikkunamanageri tekstipäätteille screen-ohjelman
tapaan.

Jos screen ei ole tuttu, niin kuvittele desktopia, joka jättää taustalle
työpöydän pyörimään, kun itse kirjaudut ulos (et kirjaudu työpöydältä
ulos, vaan katkaiset yhteyden työpöytään). Palatessasi työpöydälle on
siellä kaikki ennallaan, mikään työpöydältä avattu sovellus ei ole
katkaissut yhteyttä palvelimiin.
Nyt siirrä tämä mielikuva tekstiterminaaliin, jossa olet tähän asti
käyttänyt irciä ja ajanut ssh-istuntoja. Tiesitkö, että terminaalissa
voi olla ikkunamanageri?

Onko tmux pelkkää terminaalia tai screeniä kätevämpi, nopeampi ja
voimallisempi? Tule ottamaan selvää!

Viime viikon torstaina pidettiin ensimmäinen Arduinon perusteet-kurssi. Kurssilla käytiin aivan perusasioita ja testailtiin mm. kehitysympäristön esimerkkiohjelmia hieman muutettuina. Näissä mm. vilkutettiin ledejä, ohjattiin servoja ja mittailtiin lämpötilaa.

Kurssi oli menestys, yläkerran kapasitetti oli koetuksella. Kurssi oli tarkoitettu lähinnä 5w:n jäsenille ja vaikka sitä ei suuremmin mainostettu missään, oli osallistujia 17 henkeä. Kurssi pidettäneen uusiksi vielä ja jatkokurssillekin voisi olla kysyntää.

Kurssilla käytetty diashow löytyy täältä