Uncategorized


Torstaina tutustuttiin erityisesti 3d-tulostimet mielessä OpenSCAD-ohjelmaan. OpenSCAD on parametrinen 3d-cad-ohjelma, jolla erityisesti yksinkertaisten muotojen ja kappaleiden mallintaminen on näppärää. Paikalle oli uskaltautunut 11 kiinnostunutta ja lähtötasokin oli kaikilla hyvin sama eli nollista lähdettiin. Kurssin jälkeen huomattava määrä tietoa ja tietämystä oli siirtynyt innokkaille oppilaille ja illan päätteeksi päästiin jopa kokeilemaan ensimmäisten kappaleiden tulostamista.

Onnekkaasti mode 5w ry. on saanut toimia nykyisessä tilassa 2-vuotta 1.3.2011 alkaen. Yhteisö juhlisti vuosipäivää  lauantaina 2.3.2013 nyyttikesti tyyliin. Tarjolla oli kakkua, popcornia, limua ja muuta pikkupurtavaa.

Tähän asti on tultu ja tästä on hyvä jatkaa. Viva la Hackerspace!

5w:n edustaja Ville aka cos- vieraili vuodenvaihteessa Lontoon Hackerspacessa tai Hackspacessa kuten he sitä kutsuvat. Tässä satunnaisia kuvia ja mietteitä paikasta.

Jäsenistöä kerholla on reilu 500 eli kyseessä on kohtuu iso hackerspace. Tilat sijaitsevat Hoxtonin rautatieaseman vieressä Lontoon keskustassa. Itse tilaa on 240m^2 jaettuna useaan huoneeseen.

Heti ovella ovikellon painalluksen jälkeen Portalista tuttu tietokoneääni pyysi odottamaan rauhassa. Ovikellon painajasta luonnollisesti välittyy kuva kerhon irc-kanavalle.

Ohje ovella

Sisällä minut otti vastaan Charles ja toinen Charles esitteli hieman tiloja. Tiloissa noudatetaan tarkkaa yksityisyyssäännöstöä ja esimerkiksi valokuvia joissa näkyy ihmisiä ei saa ottaa ilman kuvattujen lupaa. Sen takia ottamani kuvat keskittyvät lähinnä tilaan ja välineistöön. Pahoittelen että osa kuvista on vinossa ja osa hieman tärähtäneitä. Paikalla oli kuitenkin toistakymmentä säätäjää. Tila on jaettu äänieristyssyistä varastoissa käytetyillä muovisilla "hyttysverkko-ovilla" kolmeen eri huoneeseen aulan ja keittiön lisäksi.

Tässä muutamia kuvia aulasta.

Kirjasto

Pelikone ja bonkkikierrätyslaatikot

Välipala-automaatti, josta pystyy ostamaan Arduinoja ynnä muuta

Bonkkikierrätyslaatikot

Varmaan joka hackerspacessa ongelmana on nurkkiin ilmestyvä Bonkki, eli enemmän tai vähemmän toimiva tavara jolle ei kuitenkaan ole järkevää käyttötarkoitusta. Lontoolaisilla ylimääräisestä bonkista eroon pääseminen perustuu kolmeen viikottain tyhjenevään laatikkoon. Kerran viikossa 3 viikon laatikko tyhjennetään roskiin (tuskin tuntevat SER-käsitettä Englannissa), 2 viikon laatikko 3 viikon laatikkoon ja 1 viikon laatikko 2 viikon laatikkoon. Nurkissa lojuva tavara laitetaan 1 viikon laatikkoon. Kuka tahansa voi ottaa laatikoista tavaraa ja viedä pois.

Seuraavaksi mekaniikkapaja. Tämä vaikutti hyvin tutulta.

Varastotilaa jäsenten projekteille

Laserkaiverrin. Vähän isompi kun meillä.

Materiaaleja laserille

Biohäkkääjien luolan ovi

Biohäkkääjiin törmäsin täällä ensimmäistä kertaa. Paikallisten biohäkkääjien suurin saavutus on tällä hetkellä sukupuolen määrittäminen DNA-testillä. Seuraava isompi projekti heillä on kalojen muuttaminen sinisiksi DNA:ta muokkaamalla.

Piirilevyjen syövytys ja maalauspiste

Hitsausvälineet ja muuta rojua

Perustyökaluja

Lisää perustyökaluja siististi hyllyssään

Mekaniikkapajalla oli myös erikseen osasto polkupyörien korjausta ja rakentelua varten josta en ottanut kuvaa.

Seuraava tila on "sosiaalitila" jossa suurin osa porukasta vietti aikaansa. Kunnon yleiskuvaa en saanut otettua, mutta huoneessa oli useita pöytiä sekalaista säätöä (lue: irkkausta) varten ja elektroniikkatyöpiste. Huoneen päädyssä oli mukavasti varusteltu keittiö.

Komponenttihylly

Elektroniikkatyöpiste

Erilaisia johtoja kätevästi telineessä

Kassa- ja lahjoituslippaat

Keittiö

Sosiaalitilan seinällä on iso liikennevalo joka näyttää kuinka paljon likaista tiskiä keittiössä on (en muistanut ottaa kuvaa). Lisäksi tiloissa on vielä kolmas iso huone, joka on "hiljainen huone".Huoneessa on lähinnä pöytiä ja tuoleja ja se on tarkoitettu rauhassa työskentelyyn ja koulutusten pitämiseen.

Kattoansa

Aulan kattoon on rakennettu luukut, joiden päälle voi laittaa esim. pingispalloja. Jos joku sattuu seisoskelemaan ansan alapuolella, voi irc-bottia komentamalla avata luukut ja pudottaa pallot norkoilijan niskaan.

Neuvokone (rikki)

Neuvokoneeseen voi laittaa rahaa, jolloin se tulostaa kuittitulostimella neuvon. Tämä oli rikki joten jäin neuvottomaksi.

Bonkkiselostelappu

Joskus pajalla lojuvista laitteista ja esineistä ei todellakaan pysty päättelemään ovatko ne roskaa vai jonkun projektin tärkeitä osia. Tähän ongelmaan Englantilaiset ovat keksineet "Do not hack"-lappusia jotka liimataan omiin projekteihin sekaannusten välttämiseksi. Jäsenten omiin säilytyslaatikkoon mahtumattomissa esineissä täytyy olla k.o tarra tai ne saa kuka tahansa ottaa käyttöön ja/tai tuhota.

Tavaran säilytysohje

Ohjelappu

Ainakin 5w:n pajaan verrattuna tuntui että Lontoon hackspace oli täynnä kaikenlaista ohje- ja hupilappua ja muita taideteoksen kaltaisia asioita. Muuten paikka on monella tapaa kovin samanlainen kuin 5w (ja varmaan monet muut hackerspacet) mutta vain isommassa mittakaavassa. Porukka oli rentoa ja turisimme pidempään kuin oli tarkoitus paikallisten kanssa. Löytyipä paikalta myös yksi suomalaisjäsen.
Hackspace Londonissa on tiistai-iltaisin avoimet ovet, mutta esim IRC-kanavalla sopimalla onnistuu vierailu mahdollisesti muulloinkin. Jäsenmäärästä johtuen porukkaa on paikalla melkein ympäri vuorokauden.

InnovaationäyttelyMuseokeskus Vapriikki on hiljattain osoittanut ihailtavaa tarmokkuutta, ja uudistanut täysin kakkoskerroksessa sijaitsevan innovaationäyttelynsä. Uudistuneeseen näyttelyyn kaivattaisiin nyt tuliterän infoscreenin ohjaukseen näppärää, intuitiivista ja tavallisuudesta poikkeavaa käyttöliittymää, jolla kävijä voisi saada itseään kiinnostaneesta näyttelykohteesta lisätietoja. 5w on pyhästi luvannut toteuttaa sellaisen.

Rakennettava vimpain on pääpiirteissään speksattu, ja siitä muotoutui laserskannerilla toimiva control panel -ohjauspöytä. Pöytään upotetaan SICK LMS-100 laserskanneri, pöytälevyyn kaiverretaan kuvia tai ikoneita eri näyttelykohteista, ja kun kävijä asettaa sormen haluamansa ikonin päälle, laserskanneri huomaa sen ja inforuudulle päjähtää ikonia vastaavan näyttelykohteen inforuutu.

Projektia viedään eteenpäin etupäässä tiistaisin, joten osallistumisesta kiinnostuneet kansalaiset ovat tervetulleita paikalle.

Blender3.12 Demolassa pidetty Blender johdantokurssi saatiin onnellisesti päätökseen, ja päivä oli suuri menestys. Opetus oli laadukasta, opiskelijat kiinnostuneita ja tarjoilut yli odotusten. Kurssin suosio pääsi yllättämään järjestäjät, ja käytännön syistä johtuen mukaan voitiin ottaa vain noin puolet kiinnostuneista. Uusintakurssin mahdollisuutta selvitellään, ja siitä ilmoitettaneen täällä ja/tai 5w:n sähköpostilistalla kun asia on taas ajankohtainen.

Suuri kiitos Lassi Haaraselle luennoimisesta, Ville Rankille organisoinnista, Symbiolle sponsoroinnista, Uudelle Tehtaalle tilojen tarjoamisesta ja osallistujille läsnäolosta.

Uusia kursseja suunnitellaan parhaillaan, ja ehdotuksia sekä toiveita voi esittää joko ircissä #5w@freenode.net tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen hallitus@5w.fi.

Luentomateriaali

5w:ssä on viimeaikoina keskitytty uusien laitteiden käyttöönottoon ja arsenaalia alkaakin olla pian varsin vakuuttava määrä. Tilaan on ilmaantunut 3D-tulostin (ja toinen on postissa tulossa), sekä laser-kaiverrin. Lisäksi jo ennestään tutut CNC- ja SCARA-projektit ovat edistyneet.

Hiljattain saatu laser-kaiverrin on täydessä käyttökunnossa, joskin mukana tullut ohjelmisto on hieman rajoittunut. Nykyisin on mahdollista kaivertaa puuhun maksimissaan muutaman millin syvyisiä uria, mutta testien perusteella tiedetään, että ohuesta puusta olisi mahdollista leikata läpikin, kunhan ohjausta hieman muuttaa. Myös metalleihin saa tekstin helposti näkyviin, mutta varsinaista kaiverrusta niihin ei saa.

Harrin omistama RepMan:iin perustuva 3D-printteri on on niin ikään täysin käyttökunnossa ja ehdittiimpä sille jo pitämään yhden illan mittainen alkeidenperusteet-kurssikin. Lukuisten parannusten ansiosta tulostusjärki on eritäin hyvää, joskin kappaleiden koko on suhteellisen rajoitettu, mikäli halutaan mittatarkkoja osia. Muutaman viikon kuluttua 5w:lle pitäisi saapua myös Ultimaker-niminen 3D-tulostin joka edustaa uusinta sukupolvea kohtuuhintaisissa tulostimissa. Tulostuksen pitäisi siis olla entistä nopeampaa ja tarkempaa.

Viime lauantaina 5w:ssä oli CNC-workshop, jossa tavoitteena oli perehtyä paremmin nurkassamme yksinäisenä seisovaan CNC-jyrsimeen. Opiskelun tuloksena kaikki akselit saatiin liikkumaan, mukaanlukien karamoottori, joten terien hankkimisen jälkeen konetta voisi testata tositoimissa. Tämän, varsin massiivisen koneen pitäisi pystyä ainakin pehmeämpiin metalleihin vaivatta, eikä työstöalueen kokokaan ole rajoitteena. Koneen EMC2-ohjaukselle näyttäisi löytyvän hyvä valikoima työkaluja g-koodin generointiin, joten sekin puoli on hallinnassa.

SCARA-robotista suunniteltu plasmaleikkurikin on ottanut reiluja harppauksia eteenpäin; tässä vaiheessa on kuitenkin liian aikasta kertoa enempää.

Alla olevista videoista voi ihailla laitteita luonnollisessa elinympäristössään.


LCD contrast tuning

CFO @ mode 5w hackerspace

7.-8.10 viikonloppuna pidettiin 5w Hackerspacessa audioworkshop, jossa tanskalaisen Jacob Sikker Remin johdolla rakennettiin 5 hengelle omia syntetisaattoreita.  Piirilevy saatiin valmiina, mutta komponenttien liitokset (n. 300 juotospistettä), pleksin ruuvaus, koskettimiston hionta ja mikropiirin ohjelmointi jäi tehtäväksi. Useimmille kolvaus ei ollut ihan tuttua touhua aiemmin, mutta kahden päivän tuotoksena kaikki laudat saatiin valmiiksi ja soimaan.
Kyseessä oli CFO (Cheap Fat Open ) syntetisaattoriprojekti, jota saa vapaasti edelleen kehittää

http://8bitklubben.dk/project/CFO/

Projekti oli osa manSEDANse elektronisen taiteen vuosittaista festivaalia, joka valloitti Tampereen viikoksi. 5w oli mukana myös Opendayssä esittämässä toimintaansa ja demonstroimassa Wiishooteria.

http://2011.mansedanse.com