Teematorstai-9.8.2012

5Wiki
Versioiden väliset erot
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(osallistujat)
((Open)PGP teemailta)
Rivi 4: Rivi 4:
 
läpi miten PGP (OpenPGP) toteutus
 
läpi miten PGP (OpenPGP) toteutus
 
GnuPG ohjelmalla toimii ja mitä sillä voi tehdä.
 
GnuPG ohjelmalla toimii ja mitä sillä voi tehdä.
Myöhemmin erikseen järjestään tarkemmin  
+
Vetäjänä rostbach. Myöhemmin erikseen järjestään tarkemmin  
 
jatkoilta samalla teemalla. Tämä tapahtuma
 
jatkoilta samalla teemalla. Tämä tapahtuma
 
avaa 5w:n teematorstait.
 
avaa 5w:n teematorstait.

Versio 8. elokuuta 2012 kello 00.44

Sisällysluettelo

(Open)PGP teemailta

Tilassa järjestetään torstaina 10.8.2012 klo 18:00 alkaen pienimuotoinen PGP teemailta, jossa käydään läpi miten PGP (OpenPGP) toteutus GnuPG ohjelmalla toimii ja mitä sillä voi tehdä. Vetäjänä rostbach. Myöhemmin erikseen järjestään tarkemmin jatkoilta samalla teemalla. Tämä tapahtuma avaa 5w:n teematorstait.

Yleistä

PGP (Pretty Good Privacy) on tarkoitettu suojaamaan (alunperin) yksityisten ihmisten yksityisyyttä. Eniten sitä käytetään sähköpostin allekirjoituksessa ja muokkaamisen estossa sekä salauksessa. Sitä voi myös käyttää myös muiden dokumenttien kanssa.

PGP hyödyntää toiminnassaan julkisen avaimen menetelmää (PKI), johon kuuluu oleellisena osana se, että avain on jaettu kahteen osaan; julkiseen ja yksityiseen (salaiseen) mikä tuo huikeita etuja tavalliseen yksityiseen avaimeen verrattuna.

Avainten hallinta on tärkeä osa PGP:tä, sillä siinä hyödynnetään Web-of-Trust:ia eli avainten avulla voidaan luoda luottamusketjuja toisiin avainhaltijoihin tekemällä niihin sähköisiä allekirjoituksia.

Oman PGP-avaimen luonti voidaan alusta asti suorittaa itsenäisesti, ilman 3. osapuolia turvallisesti. Tässä PGP eroaa esim. HST kortista, jossa vrk:n kautta käyttäjä saa valmiiksi luodun älykortin, joka sisältää yksityisen avaimen, eikä voi itse vaikuttaa siihen.

PGP:tä voi käyttää hyvin ilman luottamusominaisuuksia, mutta niitä voi myös halutessaan laajentaa tunnistautumalla toisten avaimenhaltijoiden kanssa henkilökohtaisesti ja vaihtamalla tiedot avaimien tiivisteistä. Tämä tapahtuu yleensä pienellä paperimedian vaihdolla (käyntikortti). Massatapahtumia, joissa usea henkilö vaihtaa yhdellä kertaa tunnistautumistietoja kutsutaan keysigning partyiksi.

ohjelmistot

Win: http://www.gpg4win.org/

Linux: gnupg (v.1.4 standalone, ei patentoituja algoritmeja) gnupg2 (modulaarinen, IDEA-algoritmi) molemmat voivat olla asennettu)

esitiedot

Ei pakollisia

Suositeltavia:

http://linux.fi/wiki/Gpg

osallistujat

Ilmoittautuneita on jo näin monta tukkimiestä ja -naista

II

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät
Toiminnot
Valikko
mode 5w
Työkalut